Meer vertrouwen door open communicatie

De Meulebeekse Berenfeesten en de Tieltse Europafeesten zijn beiden een begrip in de regio.  Reeds vele maanden vooraf staan 2, 7, 8 en 9 juli in het rood aangekruist in onze agenda’s.  Ambiance en het terugzien van oude onbekenden zijn er gegarandeerd maar is onze veiligheid in het Meulebeekse en Tieltse centrum dat ook?

Burgemeester Els De Rammelaere bevestigt ons dat er tot de dag voordien overlegmomenten plaatsvinden met de lokale politie.  Of er ook straten met anti-terreurblokken worden afgesloten wou de Burgemeester niet kenbaar maken.  Hetzelfde verhaal bij de lokale politiezone’s. “In het belang van de veiligheid wordt er over de te nemen veiligheidsmaatregelen niet gecommuniceerd”.  Uiteraard is dat hun goed recht en deels is het zeker begrijpbaar maar anderzijds is het ook heel dubbel.  Een mooi voorbeeld is de communicatie over snelheidscontroles, twintig jaar terug was dat ondenkbaar.  Nu kondigt elke politiezone ze grotendeels op voorhand aan, en slaan ze ons met snelheidscontroles en –resultaten om de oren.  Er zijn voldoende studies die aantonen dat communicatie over controles een positief effect beïnvloeden, gelijk hebben ze dus.

Communicatie over anti-terreurmaatregelen volgt ongetwijfeld dezelfde weg.  Op federaal vlak werd na de aanslag in onze nationale luchthaven de beveiliging verscherpt en werd er duidelijk ingezet op een open communicatie die het geloof in een veilige luchthaven ten goede kwam.

Daarom zou het net goed zijn om feestvierders in grote lijnen te informeren over de veiligheidsmaatregelen die gepland staan. Het Tieltse en Meulebeekse centrum zijn breekbaar.  De Nieuwstraat en de Hoogstraat, de Karel Van Manderstraat en de Oostrozebekestraat penetreren rechtstreeks in het hart van beide centra en dus het hart van de feesten, hetzelfde met het Rameplein, de Bruggestraat en zovele andere.  Eén doldwaze gek kan het feestend hart verscheurd achterlaten.

Aan Burgemeester De Rammelaere werd gevraagd of er verhoogd camera-toezicht of een verhoogde politie-inzet  ingeschakeld wordt.  In het belang van de veiligheid kon de Burgemeester er geen antwoord op geven.  Op de vraag of er personen in onze regio gekend zijn voor radicalisering en of deze van kortbij gevolgd worden  wou de Burgemeester niks kwijt.  Dat laatste is meer dan begrijpelijk.

Burgers onwetend laten over maatregelen die ons geborgenheid zouden schenken is dat niet.

Niet communiceren is tenslotte ook communiceren

waardoor niet-politiefanaten de vrijheid nemen om te vermoeden dat er misschien wel geen extra maatregelen getroffen worden.  Laat ons vooral vertrouwen hebben in de informatie en deskundigheid waarover onze gewaardeerde veiligheidsdiensten beschikken en hopen op een pro-actieve aanpak.

 

Opinie gepubliceerd in de Krant van West-Vlaanderen, 23 juni 2017.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s