Open brief: Calog-personeel, het kneusje binnen de politievakbond.

Deze morgen zakte mijn broek af, inspecteurs van de politie verdienen 169 euro per maand te weinig in vergelijking met andere collega-ambtenaren die geen enkel gevaar lopen.

Dat vertelt ons politievakbond VSOA. In komkommertijden een uitstekende periode om het onderwerp aan te snijden en meteen nationale publiciteit te verwerven. Niet alleen de periode is zorgvuldig gekozen ook de sociaal onveilige tijden geven proactief al een serieuze duw in de rug aan de onderhandelingstafel.

Geen kwaad woord over mijn operationele collega’s. De meerderheid van hen zijn ambitieuze kerels die elke dag hun mouwen opstroppen voor ons, de burger. Telkens weer het veld instappend met als centrale doelen: een verhoogde veiligheid en daaraan gekoppeld een geruststellende leefbaarheid.

De vraag in het hele debat is natuurlijk: hoeveel verdient een politie-inspecteur? Een snelle opzoeking op de website van de Antwerpse politie leert me dat een politie-inspecteur met 6 jaar anciënniteit, gehuwd (partner met inkomen) een netto maandloon ontvangt van 1740 euro , zonder avond- en weekenduren, zonder maaltijdvergoedingen, met gratis medische kosten enz.

Een collega-ambtenaar buiten het politiekader verdient dus volgens de vakbond 1909 euro netto. Waar de vergelijking gehaald wordt, het is mij een raadsel. Nooit verdiende ik, de laatste jaren als ‘Dennis Hopper’ binnen de overheid, zoveel (of zo weinig?), zowel op federaal als op Vlaams (bachelor)niveau…

Wat wel is en nooit op de federale eindbalans wordt afgeprint: Vlaamse ambtenaren hebben een +/- 140 euro (netto) maaltijdcheques en surplus.

Laten we open kaart spelen en enkele duidelijkheden en feiten verwoorden: zowel de federale als de lokale politie werden onderverdeeld in twee ‘kaders’ namelijk een operationeel kader (zeg maar de mensen in uniform) en een administratief en logistiek kader (afgekort: calog, mensen die instaan voor de administratie). Op operationeel niveau heb je de agenten van politie, de inspecteurs, de hoofdinspecteurs, de commissarissen en de hoofdcommissaris. Op calogniveau heb je gelijklopend niveau D (geen diplomavereiste), niveau C (middelbaar diploma), niveau B (bachelordiploma), niveau A (masterdiploma).

Het calog-personeel dient ervoor te zorgen dat er meer blauw op straat vertoeft. Zij zijn dus meer en meer een (belangrijke) schakel binnen de politionele werking. Een zuivere administratief en logistieke werking is te kort door de bocht. De laatste jaren wordt ook binnen het calogkader meer specialisatie aangetrokken. Denk aan: ICT-coördinatoren, maatschappelijk werkers, verkeersspecialisten, enz.

Laat ons dus vergelijken. Een inspecteur van de politie zonder enige specialisatie en met een middelbaar diploma verdient na 6 jaar anciënniteit 1740 euro netto, een calogpersoneelslid op bachelorniveau verdient na 11 (!) jaar anciënniteit 1698 euro netto.

Logisch? Allerminst.

5 jaar meer anciënniteit en een hogere opleiding (en functie-invulling) zorgt voor 42 euro minder nettoloon. Meer nog een hoofdinspecteur (zelfde graad als bachelorniveau) ontvangt na 11 jaar anciënniteit 1950 euro netto (zonder enige bijkomende vergoeding). 250 euro netto meer dan zijn ‘gelijkwaardige’ calogcollega.

Een gelijkschaling hoeft niet. Operationele leden lopen nu eenmaal meer risico dan hun calogcollega’s. Maar iets meer rechtvaardigheid mag van een vakbond verwacht worden, niet? Beide kaders bekijken en ook voor beide kaders (operationeel en calog) ten strijde trekken, is dat niet de essentie?

Teamwork makes the dream work…


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s