King Küng

King Küng

Het is 3 juli 2004. De Tour start in Luik.

Op het menu: een proloog van 6.1 kilometer.

700 kilometer verder zit kleine Stefan, met enige trots, in de zetel genesteld.

Stefan is tien en is voor de eerste keer ‘home alone’.

Huize Küng voelt aan als koninkrijk Küng.

Tienjarige Stefan zapt heen en weer, Stefan heeft geen zin in de gebruikelijke tekenfilms. Zijn ogen vallen op twee mogelijke keuze’s: King Kong op SF2 of ‘fietsende mannen met kromme sturen’ op SF1. Stefan besluit om even stil te staan bij SF1. Niet lang na de keuze , glijdt Fabian Cancellara van het startpodium. Een Zwitserse vlag verschijnt op het scherm. Stefan zijn aandacht is minstens voor 7 minuten gevestigd.

De piepjonge Cancellara flitst en zet de voorlopig beste tijd neer. De stemtoon van de Zwitserse commentator is lyrisch. De blinkende gespierde benen, de lycra-pakjes, de snelheid, de duizenden en duizenden supporters, … zorgen ervoor dat de microbe zich stilaan in de jonge Stefan nestelt. De 7 minuten worden algauw twee uur, koninkrijk Küng vervaagt in het niks, Stefan gaat continentaal en zit met volle gedachten in Luik, waar een 23-jarige landgenoot zijn grote doorbraak afdwingt.

Twee dames tooien Cancellara in het geel. De vakantieplanning voor de komende weken staat vast. ’s Ochtends dost Stefan zich uit in een geel katoenen t-shirt en kruipt hij voor even in de rol van een dertienjaar oudere landgenoot. In de namiddag is de zetel zijn gereserveerde plaats.

Gele Fabian zorgt voor opvolging.

Stefan Küng is er één van. De komende tien jaar werken zowel Stefan als Fabian een vergelijkbaar traject af, uiteraard op een verschillend niveau maar met dezelfde hoogtes en laagtes.

Tien jaar van komen en gaan. Trainingsmaatjes van Stefan en tientallen andere Stefans blijken niet voldoende fysiek talent te hebben, onvoldoende motivatie, te weinig moreel talent, kiezen voor een ander leven of hun talent wordt niet gedetecteerd. Stefan Küng beschikt echter over Fabiaanse genen en ruilt het katoenen t-shirt al snel in voor lycra-exemplaren.

Stefan groeit op in schaduw Fabian en krijgt door de jeugdopleiding de tijd die nodig is om te groeien en te bloeien. Talentdetectie en hoe ermee om te gaan, steeds meer wordt het een noodzaak. Stefan Küng, een rasechte Zwitser gestald zowel op als naast de fiets bij BMC (Development Team). Elf jaar na het proloog-gesmul stapt Stefan de voetsporen van Fabian werkelijk binnen en treedt de tempel van de WorldTour binnen. Tijd om de schaduw te ontgroeien.

In het voorjaar won Stefan o.a. de Ardense pijl en de ronde van Normandië. Het voorbije weekend werd hij Europees kampioen zowel in het tijdrijden als in de wegrit.

King Küng!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s