Lance Edward Gunderson

Bij ons thuis op de kast prijkt een foto van mijn pa met Lance Armstrong.  Het is zowat het enige waar ik jaloers op ben.  Ook nu, na de vele verhalen, de verloren titels, de blamages in de pers wou ik dat ikzelf voor altijd op de foto vereeuwigd werd.

Ja, Lance is een bedrieger.  Ja, Lance nam doping. Ja, Lance speelde een spelletje met pers en supporters. Maar vooral: Ja, Lance is en blijft ‘mijn’ kampioen.

Wereldkampioen op zijn 21ste. Voorbeeld voor velen in bange dagen. Vechter. Meervoudig tourwinnaar, winnaar van klassiekers, winnaar van het leven. Uitgespuwd door de pers, bewonderd door (ex-) kampioenen (Museeuw, Jalabert…).

Museeuw bekende enkele weken geleden het feit dat iedereen ‘het deed’.  Jalabert blijft Lance een groot kampioen vinden, een halve bekentenis.  Kampioenen van de jaren ’90 steunen elkaar.  De pers publiceert hierover kleine regels, de grote regels gaan over ‘de boeman van het wielrennen’, de bedrieger, …

Eén vraag wordt door alle sportjournalisten echter niet gesteld, vergeten, genegeerd.  Als kampioenen van de jaren ’90 bekennen dat iedereen het drieletterwoord tot zich nam…  Want er mag toch gesteld worden dat Museeuw en Jalabert, real insiders, weten waarover ze spreken?  Waarom wordt dit dan niet meer besproken?  Worden al hun overwinningen ook afgenomen omdat ze allen aan hetzelfde potje zaten?  Is het niet bijzonder naïef te denken dat enkel US Postal een uitgekiend dopingbeleid had?  Museeuw en Jalabert werden tenslotte echter ook nooit positief bevonden…

Allen waren in hetzelfde bedje ziek.  Sportjournalisten zijn ook afhankelijk van wat ze publiceren, ook daar geldt blijkbaar de omerta.  Interviews met interessante renners kunnen tenslotte geweigerd worden en pers en sport hebben elkaar nu éénmaal nodig.

Aan Lance Armstrong stel ik voor om zijn naam terug te wijzigen.  Als Lance Edward Gunderson treedt hij immers een nieuw onbestaand leven binnen.

Aan de sportjournalisten wil ik vragen om open boek te spelen, en de kap met  journalistieke hypocrisie achter de haag te werpen, binnen enkele maanden en ook jaren worden we immers terug wat wijzer.  Mister Proper kennen we van de reclame en ook die is niet altijd even waarheidsgetrouw…

Mijn slaapkamermuur blijft bekleed met 1 poster… en die blijft hangen.  Ja, Lance hangt…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s