Een zonnige zondag vol zonde

Zondag 20 maart 2011: Tielt schrijft (West-Vlaamse) geschiedenis, het tweede referendum in West-Vlaanderen is een feit…

Slechts 1 vraag diende beantwoord te worden, enkel een ja of nee antwoord was mogelijk.  De vraag speelde rond het fenomeen van de autovrije markt.  Niet verkeersvrije markt, want fietsers en voetgangers die worden vaak vergeten, zeker in dit droevige verhaal.

Op de nationale radio was te horen ‘Grote Markt’.  Vreemd, radio vertoont geen beelden, gelukkig maar…

De uitslag van het referendum was op voorhand al bekend.  Zoals de wereld vergaat van de ja-knikkers was ook dit referendum voorbestemd om ja-beantwoord (en dus tegen een autovrije markt) te worden. Zonde. En dat tijdens de eerste lentestralen.  De autovrije markt, het was een beslissing van politieke moed, blijkt echter dat de wereld niet enkel aan de ja-knikkers is maar ook aan de kleine zelfstandigen.  Het waren zij die beroering veroorzaakten in het politieke dorpslandschap. En met hen de ja-knikkers. Volgens deze groep was de Markt dood en begraven.  Een treurend geplaveid landschap.  Auto’s vallen immers meer op dan een ecologische en sociale voetganger en fietser.  We houden van blik, of beter gezegd: zij houden van blik, althans in autovorm, niet in voedingsvorm…  De ‘slagers’ van de Markt, met hakbijl in de hand, opkomend voor eigenbelang, althans dat denken ze toch en de innerlijke overtuiging is -o- zo groot.

Studies voldoende die bewijzen dat het verkeersvrij maken, de eerste twee jaren na het autovrij maken inderdaad wat van de winstmarges doet afknabbelen, maar daarna vertelt het verhaal enkel maar positieve conclusies.  Een bloeiende handel en wandel, waar leefbaarheid, veiligheid en economie hand in hand gaan.

De hakbijl mag begraven worden, de Markt is van iedereen, spelende kinderen worden terug verdrongen naar het speel- en sportplein op de hoek van de wijk. Fietsers en voetgangers worden ondergeplaveid.  Op de terrasjes worden de gespreksonderwerpen verstoord door gierende banden, uitlaatgassen, blikken maar wel blinkende dozen.  Het Patersbos blijft -althans in mini-mini-mini miniatuurversie- het Central Park van Tielt.  De enige plaats waar Koning Auto tot op heden geband werd.  Misschien kunnen we hier nog een 40-tal parkeerplaatsen uit de brand slepen?

Tielt, stad op de hoogte.  De geschiedenis laat diepe sporen na, eens was Tielt een bloeiende stad, vergelijkbaar met Deinze, Roeselare en Waregem.  Tielt, waar de tijd bleef stille staan…  De wereld is aan de durvers!

dédé

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s